De tractoren

Güldner A2BL  bouwjaar 1959

Nadat we in het bezit waren van een Güldner A2B werd er gezocht naar de luchtgekoelde tweelingversie A2BL.

Met in totaal maar 304 gebouwde exemplaren in 1959 en 1960 een ware naald in een hooiberg met in totaal zo'n 100.000 geproduceerde Güldner tractoren. Een A2B is al een zeldzaamheid, laat staan een A2BL. Toch is het ons gelukt er in Duitsland, tegen de Franse grens, eentje te vinden en te bemachtigen.

Onze A2BL was voor de verkoper een vreemde eend in de bijt in zijn verzameling Hanomags en daarom een reden om de A2BL te verkopen.

Net als de A2B levert de 2-cilinder motor van de A2BL ook 25pk en net als de A2B is ook dit een lange slag motor. Dat betekent bij een laag toerental een relatief hoog koppel wat iedere boer wilt hebben in het veld. Bovendien is dit koppel altijd aanwezig wat de A2B/A2BL een ideale trekmachine maakte om zware lasten mee te trekken. Zowel de A2B als A2BL zijn dan ook heel makkelijke tractoren om mee te rijden, je hoeft weinig te schakelen en dat is wel zo fijn.

Ondanks dat er in 2 jaren maar 304 stuks van verkocht zijn (Fahr produceerde immers nog de Europaserie) was Güldner ervan overtuigd dit concept door te ontwikkelen.

Het grote voordeel van de luchtgekoelde versie was dat er geen koelwater nodig was wat 's-winters wel eens voor problemen kon zorgen door te bevriezen. Bij watergekoelde motoren moest de boer 's-winters het water aftappen in de vrieskou waardoor de tractor tijdens winterweer onbruikbaar werd. Deed ie dit niet dan was er grote kans dat het motorblok zou scheuren door het bevriezen van het koelwater. Dan werd de tractor definitief onbruikbaar. Bovendien heeft een luchtgekoelde motor geen waterpomp die voor problemen kon zorgen.

Güldner koos voor de nieuwe G-serie dan ook voor een luchtgekoelde motor.